Home » Blog » Voeding » Wat is vijf elementen voeding

Wat is vijf elementen voeding

door | 27 sep, 2021 | Voeding

In de Traditionele Chinese Geneeskunde spelen de vijf elementen een belangrijke rol en op veel gebieden toepasbaar en dus ook op de voeding.

Kijkt men in de Westerse voedingsleer naar koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines en mineralen; de Chinese voedingsleer kijkt naar de ’temperatuur’ van het voedingsmiddel en bij welk element het hoort en welke invloed het daardoor op het lichaam heeft.

De vijf elementen bestaan uit Vuur – Aarde – Metaal – Water en Hout. Elk element heeft zijn eigen smaak en invloed.

Bitter hoort bij Vuur, leidt naar beneden, stimuleert de transformatie (omzetting voedingsstoffen) en droogt uit.

Zoet hoort bij Aarde, werkt bevochtigend, ontspannend (daarom zijn we vaak geneigd zoetigheid te eten als we gestrest zijn of last hebben van onze emoties), versterkt en harmoniseert.

Scherp hoort bij Metaal, verspreidt (scherpe rode peper zorgt ervoor dat men gaat zweten)en zorgt ervoor dat blokkades in het lichaam opgeruimd worden, het zet in beweging.

Zout hoort bij Water, leidt de energie naar binnen en maakt zacht.

Zuur hoort bij Hout, trekt samen en bewaart de lichaamsvloeistoffen.

Deze eigenschappen kunnen daardoor therapeutisch ingezet worden voor allerlei aandoeningen,niet alleen op lichamelijk gebied maar ook bij mentale of emotionele klachten.

Verder is elk element weer onderverdeeld in vijf temperaturen: heet – warm – neutraal – koel – koud. Ook dit kan therapeutisch ingezet worden. Is iemand heel kouwelijk dan is het raadzaam meer verwarmende voedingsmiddelen te gebruiken en de koude zoveel mogelijk te vermijden. Heeft iemand Hitte klachten b.v. ontstekingen dan geldt precies het omgekeerde.

Nu is het niet zo dat dan alleen uit het koude of warme vak gekozen moet worden want dan kan de weegschaal zo de andere kant opslaan. Het grootste deel van de voedingsmiddelen zit in de neutrale groep. Daaruit kan ten alle tijden uit gekozen worden.

De kracht van de vijf elementen voedingsleer bestaat erin dat er een individueel voedingsadvies gemaakt wordt. De vijf elementen voeding is dus geheel toepasbaar op jouw unieke zelf . Natuurlijk niet alleen toepasbaar bij ziekte maar ook bij gezondheid om je fit en vitaal te voelen en te houden en je weerstand te verhogen.

Hoewel de vijf elementenleer uit het Oosten stamt, is het voor ons hier heel goed toepasbaar. Er hoeven dus beslist geen exotische voedingsmiddelen gekocht en gegeten te worden. Juist niet! Regelmatig zal ik een recept plaatsen om je te laten zien dat dit goed toepasbaar is.

Geertje Tameling

Graag zet ik me voor jou in door het toepassen van acupunctuur, voeding en leefstijl adviezen en de inzet van westerse kruidenformules

Wat is vijf elementen voeding

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin