Home » Blog » Geen categorie » Pompoen + een pompoensoep recept

Pompoen + een pompoensoep recept

door | 16 nov, 2021 | Geen categorie, Voeding

De pompoen is bij uitstek een groente voor de koele en koude herfst- en wintermaanden. Het is een veelzijdige groente die in heel veel recepten toepasbaar is. Mede ook door zijn betrekkelijk neutrale smaak.
De pompoen kan gekookt, gestoomd en geroosterd geworden in de oven. Op internet zijn honderden recepten te vinden wat zijn veelzijdigheid aangeeft.
Wist je dat:
* de pompoen in de TCG gerelateerd is aan de Milt en Maag energie, dus het Aarde element en ondersteunt de spijsvertering.
* is een goede bron van bètacaroteen dat door het lichaam omgezet wordt in vitamine A.
* bètacaroteen is tevens een antioxidant en helpt bij het voorkomen van beschadigingen door vrije radicalen.
* vitamine A kan de slijmvliezen in het spijsvertering- en ademhalingssysteem beschermen. Daardoor helpt het bij het voorkomen van maag ontstekingen en zweren.
* ook rijk aan vitamine D en dit bevordert de opname van calcium en fosfor en versterkt dus de botten.
Andere eigenschappen bekeken vanuit TCG:
– smaak: zoet
– temperatuur: neutraal
– meridianen Milt – Maag – Longen – Dikke Darm
De polysacchariden (meervoudige suikers) in pompoen kunnen helpen bij het verlagen van bloedsuikers en lipiden (vetten).
Het ZAAD van de pompoen bevat hoog gehalte aan fytosterolen die het cholesterol kunnen verlagen, het immuunsysteem kunnen versterken en het risico kunnen verlagen op het ontstaan van sommige kankers.
Verder bevat het zaad zink dat kan helpen om de botstructuur te verstevigen.
Het hoge ijzergehalte in de pompoenzaden kan helpen bij bloedarmoede of bij chronische vermoeidheidssyndroom.
Bronnen:
Pitchford, Paul – Healing with whole foods
Reader Digest – Voeding die schaadt – Voeding die baat
Zhang Yifang & Yao Yingzhi – Your Guide to Health with Foods & Herbs, Using the Wisdom of Traditional Chinese Medicine
Recept pompoensoep (volgens de 5 elementen)
1 oranje pompoen ong. 1 kg, geschild en in blokjes – Aarde
olijfolie – Aarde
majoraan en zwarte peper – Metaal
1 sjalot, gesnipperd – Metaal
1 zure appel, in stukjes – Hout
50 ml witte wijn – Hout
1 blaadje verse salie, fijn gesneden – Vuur
zout – water 1-1,5 liter – Water
Oven voorverwarmen op 200 graden. Op bakplaat vel bakpapier leggen. Pompoenblokjes op bakplaat leggen en bestrooien met zout, peper en majoraan. Ongeveer 30-45 min. roosteren in de oven.
In pan olie verwarmen, sjalot, appel en salie toevoegen en even aanbakken. Pompoenblokjes en wijn toevoegen. Wijn laten verdampen. Hierna water en nog wat zout toevoegen. Aan de kook brengen en even door laten koken. Soep daarna pureren.

Geertje Tameling

Graag zet ik me voor jou in door het toepassen van acupunctuur, voeding en leefstijl adviezen en de inzet van westerse kruidenformules

Wat is vijf elementen voeding

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin