Kruiden

Krachtig kruid

We lopen er bijna dagelijks aan voorbij. Het is overal te vinden. We hebben er meestal een hekel aan want …. we willen het niet in onze tuin, dus staan we regelmatig te schoffelen want het is zo hardnekkig en soms lastig uit te roeien.

We zien niet de schoonheid van de bloemen of plant want het is zo gewoon en daarom staan we er niet eens bij stil.
ONKRUID, voor veel mensen een plaag. Maar wist je dat onkruid ook heel veel goede eigenschappen heeft?

In vroegere tijden was ‘onkruid’ het enige middel dat tegen diverse aandoeningen ingezet kon worden. Men wist uiteraard niets van al die stofjes in de plant waarom ze een genezende werking had. Proefondervindelijk werden ze geprobeerd. Dat daar ook wel eens wat mis ging, is begrijpelijk.

Ook bij heel veel kloosters waren kruidentuinen. De monniken die er woonden hadden veel kennis hierover, verdiepten zich hierin en hielpen mensen met klachten. Zij beschreven de werking van de kruiden en de kennis werd van generatie op generatie doorgegeven.

In de loop van de eeuwen werden deze kruiden steeds opnieuw en verder onderzocht. Er kwamen steeds betere onderzoek methoden om uit te zoeken wat dan die werkzame stoffen waren in de plant. Op basis van deze kennis zijn onze medicijnen ontwikkeld.

Veel van onze keukenkruiden kunnen ook medicinaal ingezet worden. Denk daarbij aan Salie, Rozemarijn, Tijm (tijmsiroop bij luchtwegklachten), Oregano, Munt om maar een aantal te noemen.

(On)kruiden kunnen voor heel veel aandoeningen ingezet worden. Niet alleen op lichamelijk vlak maar ook op mentaal en emotioneel vlak.

Ik zet ze in volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde. Maar het kan ook op symptoom / klacht of via typologie d.i. wat voor type ben je. 

Je kunt ze innemen door er thee van te zetten. Schrijf ik ze echter voor dan maak ik een samenstelling van meerdere kruiden. Deze ontvang je in de vorm van een tinctuur. Individuele kruiden worden een aantal weken getrokken op alcohol en daarna afgezeefd en dat is dan de tinctuur.

 

 

 

Delen
Gepubliceerd door:
Geertje Tameling

Recente artikelen

Vrouwen hebben meer last van angststoornissen dan mannen!

Angststoornissen komen bij vrouwen bijna twee keer zoveel voor dan bij mannen. Vanuit de Chinese…

1 maand geleden

Herfst

Herfst, de periode die hoort bij het Metaal element. Je vindt hier informatie over de…

2 maanden geleden

Alle vragen die jij hebt over acupunctuur hier beantwoord

Alles wat jij wilt weten over acupunctuur.

3 maanden geleden

Verwachtingen

We hebben allemaal verwachtingen. Verwachtingen hebben geeft hoop. Maar verwachtingen kunnen ook teleurstellen.

1 jaar geleden

Moet jij ook altijd zoveel van jezelf?

Moet jij ook altijd zoveel van jezelf? Leg jij je lat hoog en voel je…

1 jaar geleden

Emoties loslaten

De Dikke darm meridiaan gebruiken om gestagneerde emoties los te kunnen laten.

1 jaar geleden