De pompoen is bij uitstek een groente voor de koele en koude herfst- en wintermaanden. Het is een veelzijdige groente die in heel veel recepten toepasbaar is. Mede ook door zijn betrekkelijk neutrale smaak.
De pompoen kan gekookt, gestoomd en geroosterd geworden in de oven. Op internet zijn honderden recepten te vinden wat zijn veelzijdigheid aangeeft.
Wist je dat:
* de pompoen in de TCG gerelateerd is aan de Milt en Maag energie, dus het Aarde element en ondersteunt de spijsvertering.
* is een goede bron van bètacaroteen dat door het lichaam omgezet wordt in vitamine A.
* bètacaroteen is tevens een antioxidant en helpt bij het voorkomen van beschadigingen door vrije radicalen.
* vitamine A kan de slijmvliezen in het spijsvertering- en ademhalingssysteem beschermen. Daardoor helpt het bij het voorkomen van maag ontstekingen en zweren.
* ook rijk aan vitamine D en dit bevordert de opname van calcium en fosfor en versterkt dus de botten.
Andere eigenschappen bekeken vanuit TCG:
– smaak: zoet
– temperatuur: neutraal
– meridianen Milt – Maag – Longen – Dikke Darm
De polysacchariden (meervoudige suikers) in pompoen kunnen helpen bij het verlagen van bloedsuikers en lipiden (vetten).
Het ZAAD van de pompoen bevat hoog gehalte aan fytosterolen die het cholesterol kunnen verlagen, het immuunsysteem kunnen versterken en het risico kunnen verlagen op het ontstaan van sommige kankers.
Verder bevat het zaad zink dat kan helpen om de botstructuur te verstevigen.
Het hoge ijzergehalte in de pompoenzaden kan helpen bij bloedarmoede of bij chronische vermoeidheidssyndroom.
Bronnen:
Pitchford, Paul – Healing with whole foods
Reader Digest – Voeding die schaadt – Voeding die baat
Zhang Yifang & Yao Yingzhi – Your Guide to Health with Foods & Herbs, Using the Wisdom of Traditional Chinese Medicine
Recept pompoensoep (volgens de 5 elementen)
1 oranje pompoen ong. 1 kg, geschild en in blokjes – Aarde
olijfolie – Aarde
majoraan en zwarte peper – Metaal
1 sjalot, gesnipperd – Metaal
1 zure appel, in stukjes – Hout
50 ml witte wijn – Hout
1 blaadje verse salie, fijn gesneden – Vuur
zout – water 1-1,5 liter – Water
Oven voorverwarmen op 200 graden. Op bakplaat vel bakpapier leggen. Pompoenblokjes op bakplaat leggen en bestrooien met zout, peper en majoraan. Ongeveer 30-45 min. roosteren in de oven.
In pan olie verwarmen, sjalot, appel en salie toevoegen en even aanbakken. Pompoenblokjes en wijn toevoegen. Wijn laten verdampen. Hierna water en nog wat zout toevoegen. Aan de kook brengen en even door laten koken. Soep daarna pureren.
Angststoornissen komen bij vrouwen bijna twee keer zoveel voor dan bij mannen. Vanuit de Chinese…
Herfst, de periode die hoort bij het Metaal element. Je vindt hier informatie over de…
Alles wat jij wilt weten over acupunctuur.
We hebben allemaal verwachtingen. Verwachtingen hebben geeft hoop. Maar verwachtingen kunnen ook teleurstellen.
Moet jij ook altijd zoveel van jezelf? Leg jij je lat hoog en voel je…
De Dikke darm meridiaan gebruiken om gestagneerde emoties los te kunnen laten.