Augustus. DE zomermaand! Dat klopt dit jaar zeker. De temperaturen zijn hoog deze week. We hoeven niet naar het buitenland af te reizen voor wat warmte. Er is nu genoeg warmte in ons ‘kikkerlandje’.
Tijd ook om lekker met je gezin, je familie of vrienden buiten te eten. Of met z’n tweeën of in je eentje.
Hieronder vindt je het recept van een heerlijke Griekse salade.
Salade werken over het algemeen verkoelend op onze spijsvertering. Omdat het ongekookt, dus rauw, is. En omdat er vaak meer voedingsmiddelen in zitten met een verkoelende of koude energetische temperatuur (volgens de vijf elementen)
Maar als het volop zomer is, viert het element Vuur hoogtij. We kunnen dan wat vaker verkoelende gerechten eten waaronder salades.
Dit recept is voor 2 personen en is helemaal volgens de vijf elementen. Elk ingrediënt is geplaatst bij het bijbehorende element en de energetische temperatuur is benoemd.
Ingrediënten:
Hout element: 1 el rode wijnazijn (warm) – 4 rijpe tomaten (koud), in partjes
Vuur: 175 gram schapenfeta (warm), verbrokkelt
Aarde: 4,5 el olijfolie extra vierge koel) – 1 komkommer (koud), zaadlijsten verwijdert, in kleine blokjes – 1 groene paprika (koel), in smalle reepjes
Metaal: 1 kleine rode ui (warm), in dunne, halve ringen – 0,5 tl oregano gedroogd (warm) – zwarte peper (heet) z.n.
Water: zout (koud)
12 Kalamata olijven, ontpit en gehalveerd (element voor mij onduidelijk)
Bereiding 10 minuten – wachttijd 20 minuten
Begin met de ui, meng deze met de olijfolie, azijn en zout en zet dit 20 apart om te marineren.
Snij alle andere groente. Doe dit in een grote schaal met de olijven en de feta. Na het marineren, de ui met de marinade toevoegen en mengen. Oregano en feta toevoegen en mengen. Z.n. op smaak brengen met peper.
Lekker met stevig brood of voor bij de BBQ.