Het is weer tijd om boodschappen te doen voor het avondeten. Boodschappen briefje mee, fietssleutel. Fiets uit de schuur en snel even naar de supermarkt. Een lekkere frisse wind waait door mijn haren.
En dan ineens… een heerlijke licht zoete geur ontmoet mijn neusgaten. Ik kijk omhoog, ja 🙂 de lindebomen bloeien weer. In deze straat staat een hele rij, vol met ontelbare bloemen. De bloemetjes met hun zachtgele kleur en hun “vleugeltjes”. Op een warme, bijna windloze dag, kan hun geur bijna bedwelmend werken.
Vroeger stond de Linde vaak in het centrum van het dorp. De boom werd als een heilige boom beschouwd. Had betekenis voor de hele gemeenschap. In haar boek “De taal der kruiden” beschrijft Mellie Uyldert (pag. 196-200), er uitgebreid over.
De bijen weten de Linde ook goed te vinden. In de winkel vindt je dan ook de lindehoning.
Er zijn in Nederland meerdere Lindesoorten te vinden o.a. de grootbladige- of zomerlinde en de kleinbladige- of winterlinde.
De Linde kan medicinaal ingezet worden. Hiervoor worden voornamelijk de bloemen met het schutblad gebruikt. De belangrijkste werkzame stoffen zijn de flavonoïden en etherische olie.
De bloemen bevatten opwekkende, zweet afdrijvende, krampstillende en water afvoerende eigenschappen.
Door de zweetdrijvende werking en daardoor koortsverlagend, kan het ingezet worden bij verkoudheid en griep.
Ze werken verzachtend op de slijmvliezen vanwege de aanwezige slijmstoffen. De aanwezige saponinen zorgen er voor dat de slijmen gemakkelijk opgehoest kunnen worden. Daarom help linde thee of -tinctuur goed bij griep met hoest.
Linde thee heeft ook een kalmerend effect, bijvoorbeeld als je last hebt van nerveuze spanningen. Een lekker kopje thee voor het slapen gaan is dan een goed idee.
Kruiden kunnen ook volgens typologie ingezet worden.
De Linde past bij een mens met een groot hart. Een mens die veel liefde geeft. Maar kan ook teveel geven aan anderen en te weinig aan zichzelf. Dit kan leiden tot verkrampingen en hartproblemen. Linde helpt de verkrampte mens die zich in de kou voelt staan en die warmte nodig heeft. Linde geeft troost en gezelschap*.
Bronnen:
Hoffmann, David Medical Herbalism, the science and practice of herbal medicine
Nijeboer, Carstie en Karsten, Judith Westerse kruiden in een Oosters jasje *
Pahlow, M. Geneeskrachtige kruiden, Gezond door de genezende kracht der natuur
Ross, Jeremy A Clinical Materia Medica, Combining western herbs and chinese medicine
Uyldert, Mellie De taal der Kruiden
Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Raadpleeg altijd een arts of natuurgeneeskundige voor advies.
#linde #lekkerslapen #verkoudheid #griep #hoest #kalmeren #kruidenthee #tinctuur #nerveuzespanning #lindehoning
0 Reacties